måndag 15 oktober 2012

En snabb genomgång inför den 18e

Låt oss anta att du kommer att delta i EU-toppmötet den 18-19 oktober. Du vet att Grekland kommer att vara en av punkterna på dagordningen. Samtidigt är tiden knapp. Vad gör du?

Till att börja med skulle denna rapport från EU-kommissionen vara väl värd den tid det tar att skumma igenom. I rapporten, som  publicerades dagen efter förbundskansler Merkels besök i Grekland i förra veckan, sammanfattas de utmaningar som landet har att ta sig an:

Bilden ovan visar nämligen att företagar- och investeringsklimatet behöver åtgärdas akut. De ligger långt under snittet jämfört med EU som helhet. Detta är i sin tur en förklaring till att arbetslösheten ligger långt över EU som helhet. Rapporten i sig är dock ingen nyhet. Den bekräftar vad som sagts tidigare: Grekland återfinns på  plats 100 när det gäller möjligheterna att bedriva affärer enligt Världsbanken. Bilden kan dock vara bra att ha med sig i samband med mötet. Den visar hur läget ser ut och vad som behöver göras.

Dessutom kan denna rykande färska rapport av IMF - som publicerades så sent som den 14 oktober - vara bra att gå igenom. Förbättringar noteras av IMF när det gäller ett antal faktorer såsom statens primärbalans och lönekostnader, men mycket återstår att göra för att stabilisera det akuta läget:
The array of fiscal, competitiveness, and banking issues Greece faces as well as a high initial debt level have made Greece a challenging case. There has been progress, with a substantial improvement over the past few years in Greece’s primary fiscal balance, labor costs, and the current account balance. But the situation remains difficult, especially with debt still very high and the need for further improvements in competitiveness as well as fiscal adjustment.
Svårigheterna med att ordna finansiering, det spända politiska läget och den finansiella turbulensen har, för att sammanfatta det hela, varit bidragande faktorer till att landets situation är som det är idag.

Det finns självklart mycket mer att material att gå igenom tills den 18e. Men ovanstående genomgång kan vara en bra ingång. Lycka till nu på mötet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar