måndag 29 december 2014

Tredje gången gillt?

Om ett par timmar hålls den tredje och sista omröstningen till ny president för landet i det grekiska parlamentet. Osäkerheten ökar om regeringen kommer att lyckas få sin kandidat godkänd. Nyval ser ut att bli följden. Då kan en våg av politisk oro och spekulation utlösas.

Idag kommer det att avgöras i parlamentet. Regeringen kommer att göra ett tredje och sista försök att få den föreslagne kandidaten till president, Stavros Dimas, godkänd av parlamentet.

Trots att regeringen närmar sig gränsen för att lyckas, ser det ut att bli nyval. Det saknas nämligen 6 stycken röster för att passera spärren på 180 röster, enligt en av de sammanställningar som gjorts (se bild nedan) angående parlamentsledamöternas röstavsikter. Misslyckas regeringen måste nyval hållas, enligt konstitutionen. Det skulle i så fall genomföras mot slutet av januari eller i början av februari. 

Samtidigt är det ännu inte avgjort. Det är inte omöjligt att det hinner hända en hel del innan och under det att omröstningen hålls. Vi återkommer då.

God fortsättning! Ta leme!


3 kommentarer:

 1. Dimas fick bara 168 röster . Vad har vi att vänta nu vi som bor i Grekland ?

  SvaraRadera
 2. Dimas fick bara 168 röster . Vad har vi att vänta nu vi som bor i Grekland ?

  SvaraRadera
 3. Bra fråga. Först ska valet hållas och folket säga sitt. Beroende på valresultatet kan konsekvenserna bli olika: vinner Syriza kan det återigen bli turbulent i Grekland, så som det var 2010-2012. Många tvekar på realismens i Syrizas ekonomiska politik.

  Vinner Ny Demokrati är det oklart hur det ska kunna bilda en regering som håller. Nuvarande koalitionspartnern PASOK är på väg att falla ur parlamentetet. Partiet kan även splittras om f.d. partiordföranden Georgios Papandreou gör allvar av sitt tal om att starta ett nytt parti.

  Om man får spekulera en smula så är följande ett scenario som väljarna möjligen funderar över inför det kommande nyvalet: även om den avgående regeringen är impopulär så har det följt och till stora delar genomfört ett ekonomiskt sanerings- och reformprogram som bidragit till att den värsta ekonomiska krisen i Grekland kunnat hejdas och brytas. Av den anledningen kanske väljarna föredrar att lägga sin röst på Ny Demokrati. Syriza leder dock i opinionsmätningarna för närvarande.

  SvaraRadera