torsdag 31 januari 2013

Malmström, MR och migranters situation

I sviterna av den kris som Grekland går igenom börjar migranters situation att uppmärksammas.  För ett par veckor genomfördes en demonstration där 3000 tog ställning mot främlingsfientlighet och för tolerans. Det har bidragit till att synliggöra migranters situation i landet i den allmänna politiska debatten. EU-kommissionär Cecilia Malmström är en av dem som återfinns i centrum för debatten, och som driver den framåt.

EU-kommissionär Cecilia Malmström ansvarar för bl.a. migrationsfrågor. Hon har tidigare under hösten 2012 besökt Grekland. I denna intervju för tidningen NEO ger hon sitt svar på hur läget har utvecklats:
– Grekland är en katastrof. Landet har inget flyktingmottagande, och det som fanns havererade helt för några år sedan. Det är därför vi försöker hjälpa till från EU:s sida, bland annat genom ett tillskott på 300 miljoner euro under de närmsta fem åren
Den grekiska polisen har därutöver under hösten och vintern genomfört operation Xenios Zeus; en aktion som riktad mot migranter som har blivit kritiserad av olika MR-organisationer. Amnesty International är av dessa organisationer som har uttalat sig om detta.

Förutom Malmström har även Europaparlamentet engagerar sig i frågan om migranters situation. Den holländske ledamoten Jan Mulder ledde en fact-finding mission i oktober (det vill säga samtidigt med Malmströms besök) för att kasta ljus över läget:
The management of migration flows by the Greek authorities has considerably improved since 2010. However the situation in some detention centres like Vena and Ellinikon remains worrying (no day light in the rooms, for example) and our delegation is asking for their immediate closure
Det finns mycket att göra samtidigt som utvecklingen går närmast med myrsteg. Följande ord av Malmström får ses som en sammanfattning av läget:
 Vi har sett några ljusningar under det senaste halvåret. Man har börjat höja standarden i lägren, även om de fortfarande inte är värdiga, och man har slagit igen de värsta. Grekerna har en ny minister som faktiskt engagerar sig i detta – den förra gjorde inte det – och som är ute och besöker lägren.
Att migranters situation uppmärksammas bidrar förhoppningsvis till att deras läge förbättras. Demonstrationen häromveckan kan ses som ett uttryck för det engagemang som finns i frågan. Ett växande sådant, kanske man ska lägga till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar