fredag 11 januari 2013

Ännu ett tufft år väntar.

Centerpartiets kris i Sverige är en västanfläkt jämfört med det oväder som väntar den grekiska koalitionsregeringen. Siffror från Elstat - den grekiska motsvarigheten till SCB - och från IOBE - en tankesmedja/institutionen lär ha dämpat de förhoppningar om att en ljusning är inom sikte. Hela havet stormar för närvarande.

Arbetslösheten har nämligen stigit till 26,7% i Grekland. För ungdomar är siffran 56,6 %. 1 345 715 var öppet arbetslösa enligt de siffror som Elstat publicerat för oktober månad. Det är nya och ovälkomna rekord som noterats.

Det blir dock värre. 2013 väntas arbetslösheten i Grekland stiga till 27,3% enligt en färsk prognos från IOBE.

Det finns dock glädjeämnen. Budgetunderskottet har krympt till 15,9 miljarder euro (!), vilket är bättre en prognosen på 16,3 miljarder. Det beror mycket på att den grekiska staten bromsat i utgifterna. Underskottet verkar vara på väg att hanteras, eller åtminstone bromsas.

Samtidigt ökar inte intäkterna i den utsträckning man har hoppats på. Den grekiska staten redovisade nettointäkter på 51,6 miljarder euro för 2012, vilket är mindre än prognos med 687 miljoner euro. Det är oroväckande inför framtiden.

Till saken hör att IOBE räknar med nämligen att BNP krymper återigen 2013, denna gång med 4,6% 2013. Hittills har BNP minskat med drygt 20% sedan krisens början. Vändningen, om den kommer, väntas först 2014.

Ett antal slutsatser går att göra. Den grekiska staten behöver ordna så att skutan kan börja gå för egen maskin. De reformer som man åtagit sig att genomföra behöver fortsätta att sjösättas. Om detta lyckas återstår att se. Det finns, som denna blogg har påpekat i tidigare inlägg, ett antal mer akuta kriser. 2013 blir i varje fall inget lungt år för den grekiska koalitionsregeringen.
Kusten är långt ifrån klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar