måndag 21 januari 2013

En markering

3000 personer demonstrerade i Aten i lördags mot Gyllene Gryning. Arrangemanget, som hölls till minne av Shehzad Luqman, förde samman migranter och greker. Demonstrationen kan ses som en viktig markering.

Shehzad Luqman, en 27-årig pakistanier som försörjde sig genom att plocka frukt, knivskars till döds av två män med med koppling till Gyllene Gryning. Gyllene Gryning är anklagat för att ligga bakom en våg av våld som är riktad mot främlingar och flyktingar. Luqman är därmed en i raden av de migranter som drabbats.

Den demonstration som anordnades, i ett samarbete mellan pakistanier och greker, är ett sätt att lyfta fram frågan politiskt. Det är en markering. Till viss del riktad mot den grekiska staten.

Den grekiska staten har blivit kritiserat för att den inte har lyckats stävja detta våld. Inte minst har EU-kommissionär Cecila Malmström pekat på vikten av att stärka MR-frågorna och flyktingpolitiken i Grekland. Särskilt besvärande är det faktum att en av de två gärningsmän som nu anhållits är verksam som brandman, en person som i egenskap av sin post ses som en företrädare för grekiska myndigheter och den grekiska staten.

Att två gärningsmän gripits kan även det, i sin tur, ses som en markering av den grekiska staten. Charalambos Athanasiou, som företräder regeringen, lämnade följande uttalande:

“The reprehensible murder of the 27-year-old Pakistani migrant in Athens is condemned unreservedly, along with racist violence, regardless of who is behind it.”

Athananasiou tillade även att regeringen står för nolltolerans när det gäller rasism och våld. Den grekiska staten har, mot bakgrund mot Luqmans öde, mycket att leva upp till.

Uppdatering 22/1: Den grekiska polisen meddelar idag att en direktlinje introduceras för att sätta för rasistiska attacker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar