söndag 17 juni 2012

Ett ovisst val väntar

Vallokalerna är nu återigen öppna. Det är för andra gången på lika många månader. Till skillnad från det föregående valet i maj är förutsättningarna för valet idag den 17 juni annorlunda. I denna artikel på SVT Debatt berättar jag mer om förutsättningarna inför dagens val. Ett kval väntar.

Läget är i all enkelhet ovisst. Dels har detta sin grund i att inga opinionsundersökningar görs två veckor innan ett val. Dels beror det på att det svänger ganska kraftigt i opinionen. Mest iögonfallande är Syrizas snabba och dramatiska resa från ett litet ytterkantsparti i marginalen av grekisk politik till ett parti som idag på allvar utmanar om regeringsmakten. En märklig odyssé, om något.

Väl värt att nämna i detta sammanhang är att försöket att följa vad som diskuteras i Grekland nu har följts upp. Gavagai har tidigare för denna blogg presenterat siffror för diskussionen. Här kompletteras den idag med mer aktuell sådan. Då som nu pekar undersökningen på att den politiska diskursen i mångt och mycket kretsar Syriza. Det kan ses som en bekräftelse på rapporteringen i media och diskussionen kring matbordet och tavernan. Det är dock en helt annan sak att med detta som utgångspunkt förutspå att Syriza vinner valet idag. De grekiska väljarna står inför ett dilemma idag. Osvuret är nog därför bäst.

Oavsett utfallet av valet får den regeringskonstellation (för det mest troliga är att det blir en koalitionsregering) en tuff resa framför sig. I veckan presenterades ett nytt dystert rekord vad gäller arbetslösheten. Drygt 22 procent av alla greker i arbetsför ålder söker jobb. Tidsmässigt sett överträffar krisen i Grekland numera  depressionen på trettiotalet. A och O är, för den regering som tillträder, att försöka återskapa förtroende, såväl inåt som utåt.

Att stärka förtroendet låter sig inte enkelt göras. Ibland kan det behövas lite hjälp. Det grekiska fotbollslandslagets minst sagt sensationella prestation igår kväll kan rent av utgöra en tändgnista. Bortdömda och uträknade lyckades laget resa sig och ta sig vidare ur ett svårt läge. Landet är fortfarande kvar i "the Euros". Nu återstår det att se om Grekland kan klara sig kvar i den valutamässiga motsvarigheten.

Läs mer: DN1, DN2, DN3, SVT, SVD

Kommentar: Bo Inge Andersson

1 kommentar: