fredag 4 september 2015

Strömningar och trender i den grekiska valrörelsen

Hur kommer det att gå i nyvalet den 20e september? Politik i Grekland kommer återigen att samarbeta med textanalysföretaget Gavagai för att följa hur samtalet kring de politiska partierna utvecklas. Resultatet av samarbetet kan förhoppningsvis bidra med intressanta inblickar om strömningar och trender i valrörelsen. Detta kan ge en indikation på utfallet av valet.

Valet 2012 var något av ett genombrott för SYRIZA. Partiet gick på ett par veckor från att befinna sig i periferin i det grekiska landskapet till att vandra in i dess mitt. För många var det en överraskning. Nu ser dock valvinden ut att vända. I de senaste mätningarna har SYRIZA börjat tappa markant. Det är oklart hur mycket mark som partiet kommer att tappa fram till valdagen. Även detta är något av en överraskning (men kanske mer väntad).

Egentligen var SYRIZAs först växande och nu tynande opinionsstöd långt ifrån en överraskning: med hjälp av olika sökverktyg som följer samtalet på olika sociala medier kunde man följa den stigande och (för närvarande) sjunkande utvecklingen och bevaka SYRIZAs färd en tid innan valdagen.

I valet i januari och i valet 2012 samarbetade denna blogg med textanalysföretaget Gavagai* för att följa det politiska samtalet på nätet och andra sociala arenor. Resultatet av samarbetet gav intressanta inblickar i SYRIZAs, och andra partiers utveckling, i samband med valrörelsen.

Nu upprepas detta samarbete. Det är mycket glädjande. En första mätning kommer, preliminärt, att publiceras om en vecka. Det ska bli mycket spännande att se vad den har att berätta.

Gavagai är, för den som inte är bekant med det, ett företag som utvecklar teknik för textanalys av stora datamängder, för att på så vis se strömningar och trender i dataflödet på nätet från till exempel sociala medier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar