fredag 13 juli 2012

Ny regering, gamla utmaningar.

Efter många om och desto flera men är det nu klart att en ny regering tar vid uppgiften att leda Grekland. Den koalition som nu får regera möter samma gamla utmaningar som den föregående tampades med: en stigande arbetslöshet, en sjunkande BNP och en omfattande oro om landets framtid.

Utmaningarna som den nya regeringen möter är inte lätta. I denna artikel på SVT Debatt berättar jag mer om dem. En akilleshäl för koalitionsregeringen är att dess medlemmar inte investerar lika mycket i dess fortlevnad. Den består i princip av företrädare från Ny Demokrati samt ett antal demokrater. Ur ett spelteoretiskt perspektiv skapar det ett antal utmaningar. Men även ur ett praktiskt perspektiv lär inbördes slitningar uppstå när tuffa beslut ska tas: vad händer exempelvis om landet hamnar i ett scenario då euro måste överges?

En annan, mindre uppmärksammad akilleshäl i koalitionen är att bara 2 av koalitionens 39 ministrar som är kvinnor. Fotini Skopouli (biträdande hälsominister) och Olga Kefalogioanni (minister med ansvar för turism) är de två kvinnorna som ingår i kabinettet.  

Utsikterna och åsikterna kring den nya regeringen får anses vara tudelade: en undersökning av Public Issue publicerad på SKAI/Kathimerini visar att 51% tror att regeringen kommer att misslyckas med att tackla landets problem, medan 47% tror att den kommer att lyckas. Juryn är med andra ord fortfarande ute.

Mer att läsa: SVD 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar