onsdag 25 juli 2012

Ett rollspel?

Den drygt två veckor gamla koalitionsregeringen i Grekland möter sin första stora utmaning idag. Mötet med trojkan, det vill säga representanter för europeiska kommissionen, ECB och IMF, är ett avgörande. Regeringen ska då presentera besparingar omfattande 11,5 miljarder euro och en plan på hur man ska fortsatta vandra vidare längs den väg som memorandumet stakat ut.

Misslyckas regeringen med att övertyga trojkan kommer troligtvis kranarna att dras åt. Den boll som leder till att Grekland lämnar euron sätts då sannolikt i rullning. Pressen på Stournaras, Samaras och de övriga medlemmarna i koalitionen är stor.

Om detta möte skriver jag idag i denna artikel på SVT Debatt. Rubriken för artikeln (som inte är satt av mig) leder lätt tanken fel: IMF hotar inte länder. Däremot genomför den internationella valutafonden ett viktigt uppdrag: att upprätthålla stabilitet bland världens ekonomier och bidra till att länder i kris kan komma upp på banan igen. Ibland sker det genom att IMF, till synes, antar rollen som bad cop.

Dock kan denna monolit till institution göra åtskilligt för att skingra den aura av mystik  som omger den. Att tala genom att vara tyst leder lätt till att utrymmet för rykten, spekulation och missförstånd ökar. Resultatet kanske inte alltid blir så lyckat.

Mer att läsaJens Henriksson skriver tänkvärt om vad den internationella valutafonden gör och inte gör.


I augusti kommer en artikel jag skrivit om läget för liberalismen i Grekland ut på Liberal Debatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar