måndag 7 mars 2016

Opinionsmätning

En ny mätning visar oppositionspartiet Ny Demokrati i fortsatt ledning. Detta befäster motvinden för regeringen. Mätningen visar även ett annat intressant resultat.

Med 26,2% är Ny Demokrati i fortsatt ledning. Regeringspartiet Syriza ligger strax under med 23,5%. Detta bekräftar trenden från en tidigare mätning som publicerades för ett par veckor sedan. Scenförändringen som initierades i samband med Ny Demokratis (överraskande) val av partiledare består.

Ändå är det mest intressanta med mätningen Potamis fall. Det lilla, nybildade och liberalt präglade partiet har tappat markant i stöd och befinner sig nu under treprocentspärren. Väljarflykten beror troligen på att väljare lockats tillbaka till Ny Demokrati, vars nyvalde partiledare Kyriakos Mitsotakis är liberalt präglad. Flykten har även sin grund i besvikelse på hur partiet har agerat inför och efter septembervalet 2015. 

Potami befinner sig i något av en kris. Kritik har riktats inom partiet mot Potamis ledare, Stavros Theodorakis, för sitt sätt att leda partiet. Denna kritik hindrade dock inte från att Theodorakis få nytt förtroende att leda partiet när partiet samlades i slutet av februari. Med 88% av rösterna är det interna stödet tydligt. Theodorakis kommenterar resultatet till Greekreporter på följande vis: "This party is not Stavros’, it is (the party) of volunteers, and co-creators". Det återstår att se om han lyckas.

Ny Demokrati 26,2%
Syriza 23,4%
KKE 6,4 %
Gyllene gryning 6,4 % 
Pasok 5,3 % 
Centerunionen 4,7 %
Självständiga greker 2,8 %
Potami 2,3 %

Källa: Rassmusen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar