söndag 20 mars 2016

I rörelse

Migrationsfrågan har hamnat högt upp på den politiska dagordningen och påverkar även relationerna inom regeringen. 


45 570 flyktingar befann sig i Grekland torsdagen den 17e mars. Siffran stiger dag för dag. Gränsen norrut, främst mot Makedonien, men även Albanien och Bulgarien har i praktiken stängts av. Samtidigt fortsätter flyktingar att bege sig till Grekland (även om siffrorna rapporteras ha minskat de senaste dagarna). Detta skapar problem för premiärminister Tsipras. 

Tsipras har uttryckt farhågor om att Grekland håller på att förvandlas till en "själarnas lagerplats". En  fungerande lösning, som gör att situationen i Idomeni, Kilkis, Polykastro, Chios och Lesbos lättas upp, efterfrågas. Visserligen pågår förhandlingar om flyktingfrågan inom EU och mellan EU och Turkiet, från vilket majoriteten av flyktingarna passerar. Det återstår dock att se vad ett framförhandlat avtal kommer att innebära och, än viktigare, hur det kommer att efterlevas. 

Mer klart är dock att flyktingfrågan har lämnat avtryck i den politiska debatten i Grekland. Frågan har rent av orsakat politisk strid inom regeringen och ökat spänningarna internt. Försvarsminister Panos Kammenos, ordförande för Oberoende greker tillika Syrizas koalitionspartner, krävde tidigare i veckan migrationsminister Yannis Mouzalas avgång. Mouzalas, som tillhör Syriza, hade enligt Kammenos använt fel ordval för att beskriva grannrepubliken i norr. Uppgifter förekom att Mouzalas rent av lämnade i sin avskedsansökan. Efter en del turer sägs nu kontroversen ha bilagts, rapporterar Kathimerini. Åtminstone för stunden.

Det går att i efterhand att tolka kontroversen mellan försvarsministern och migrationsministern som i onödan uppförstorad. Mer relevant är troligen att tolka detta skeende som ett tecken på att relationerna mellan regeringerns två koalitionspartners är ansträngd. Syriza har tidigare kört över Oberoende greker i politiska frågor (en sådan är den om samkönade partnerskap). Om Oberoende greker, som en följd av denna kontrovers lämnar koalitionen med Syriza, är en regeringskris ett faktum. 

Sådana spekulationer skapar i sig bekymmer för premiärminister Tsipras. De är troligen ovälkomna i ett läge när hans förtroendesiffror sjunker och Syriza befinner sig i opionmässig motvind. Visserligen skulle premiärminister Tsipras kunna försöka att byta ut Oberoende greker mot en annan koalitionspartner, om Kammenos och hans parti lämnar. Det är dock svårt att se hur det skulle ske. Dessutom har tankar kring en samlingsregering eller nyval avfärdats tidigare i år.

I ett läge där flyktingfrågan saknar ett svar, där planerna kring pensionsreformen orsakar strejker och demonstrationer, där förhandlingarna mellan den grekiska staten och dess långivare ännu inte ser ut att lösas, stiger insatsen för premiärminister Tsipras allt mer. Flyktingfrågan kan mycket väl bli en droppe till i den bägare som gör att Tsipras regering faller. 

måndag 7 mars 2016

Opinionsmätning

En ny mätning visar oppositionspartiet Ny Demokrati i fortsatt ledning. Detta befäster motvinden för regeringen. Mätningen visar även ett annat intressant resultat.

Med 26,2% är Ny Demokrati i fortsatt ledning. Regeringspartiet Syriza ligger strax under med 23,5%. Detta bekräftar trenden från en tidigare mätning som publicerades för ett par veckor sedan. Scenförändringen som initierades i samband med Ny Demokratis (överraskande) val av partiledare består.

Ändå är det mest intressanta med mätningen Potamis fall. Det lilla, nybildade och liberalt präglade partiet har tappat markant i stöd och befinner sig nu under treprocentspärren. Väljarflykten beror troligen på att väljare lockats tillbaka till Ny Demokrati, vars nyvalde partiledare Kyriakos Mitsotakis är liberalt präglad. Flykten har även sin grund i besvikelse på hur partiet har agerat inför och efter septembervalet 2015. 

Potami befinner sig i något av en kris. Kritik har riktats inom partiet mot Potamis ledare, Stavros Theodorakis, för sitt sätt att leda partiet. Denna kritik hindrade dock inte från att Theodorakis få nytt förtroende att leda partiet när partiet samlades i slutet av februari. Med 88% av rösterna är det interna stödet tydligt. Theodorakis kommenterar resultatet till Greekreporter på följande vis: "This party is not Stavros’, it is (the party) of volunteers, and co-creators". Det återstår att se om han lyckas.

Ny Demokrati 26,2%
Syriza 23,4%
KKE 6,4 %
Gyllene gryning 6,4 % 
Pasok 5,3 % 
Centerunionen 4,7 %
Självständiga greker 2,8 %
Potami 2,3 %

Källa: Rassmusen

tisdag 1 mars 2016

Inför flyktingtoppmötet

Likt februari ser mars ut att bli en månad med mängder av prövningar för regeringen i Grekland. Kanske kommer EU:s flyktingtoppmöte att bli den främsta. 

Läget är minst sagt ansträngt för regeringen i Grekland. På den inrikespolitiska arenan har februari präglats av en landsomfattande generalstrejk, stundtals hätska demonstrationer och veckolånga blockader av bönder som protesterar mot regeringens planer att reformera pensionssystemet. Planerna är impopulära. Det är oklart om regeringen kommer att kunna klara att rösta igenom lagförslaget om ändrade pensioner. Opinionen har vänt sig mot regeringen. Ett nyval skymtar i horisonten.

De senaste veckorna har dock präglats av utrikespolitiska komplikationer som har sin orsak i den rådande flyktingkrisen i Europa. Land efter land har stängt sina gränser eller sökt göra det svårare för flyktingar att ta sig fram. Detta har bidragit till att allt fler flyktingar fastnat i Grekland på vägen norrut. Relationerna mellan länderna har blivit ansträngd. Situationen nådde en slags kulmen den 25e februari då Grekland kallade hem sin ambassadör i Österrike.

En konstruktiv lösning behövs i denna fråga. Situationen ser nämligen ut att eskalera. Den grekiske migrationsministern, Yannis Mouzalas, uppger i Ekathimerini att han uppskattar att upp till 70 000 flyktingar kan fastna i Grekland i mars. Det finns ett fog för den uppskattningen: som bilden ovan visar, vilken baseras på siffror från UNHCR, befaras det att flyktingströmmen under 2016 kan komma att överträffa 2015 års siffror. Grekland kan snabbt komma att bli en flaskhals (och har så blivit de senaste dagarna). Idag har dessutom UNCHR gått ut med en varning att en humanitär kris i Grekland är nära förestående.


Den sjunde mars, det vill säga, på måndag om en vecka, håller EU ett toppmöte om flyktingkrisen. Då lär den grekiska regeringen göra sitt till för att få tillstånd en lösning där, som premiärminister Tsipras uttryckte det, inte Grekland inte blir en "själarnas lagerplats". Om han och regeringens företrädare lyckas är en öppen fråga. Förutsättningarna kunde ha varit bättre.


Lästips 1: Tankesmedjan Bruegel har skrivit en rapport om den humanitära situationen i Grekland.
Lästips 2: Dianeosis har nyligen genomfört en undersökning om hur grekerna betraktar flyktingkrisen.

Vänligen notera: Det som presenteras i detta inlägg utgör mina egna åsikter (och således inte min arbetsgivares).