fredag 4 december 2015

En viktig votering

Sent på lördag kommer det grekiska parlamentet rösta om 2016 års budget samt en rad kritiska frågor såsom pensionsreformer och privatiseringen av det statliga energibolaget, DEI. I och med att Tsipras majoritet krympt till 153 (av totalt 300) mandat kan lördagens votering tolkas som en misstroendeomröstning. Om tre röster faller bort, så faller troligtvis Tsipras regering. En oviss votering väntar på lördag. I och med att partiledarmötet som premiärminister Tsipras kallade till i förra veckan blev, som förmodat, resultatlöst innebär detta att det är oklart om Tsipras kommer att kunna samla ett tillräckligt antal röster för att lotsa igenom 2016 års budget. Mötet var tänkt att sondera terrängen för att erhålla ett stöd från oppositionen inför den kommande voteringen. Nu räcker det med, åtminstone i teorin, att tre ledamöter som hör till regeringskoalitionen SYRIZA och Oberoende greker (ANEL) inte följer partilinjen för att Tsipras regering ska falla. Det är en liten och allra högst bräcklig marginal.

Ovissheten inför voteringen beror även i hög utsträckning på hur oppositionen väljer att agera. Ny Demokrati är för närvarande fullt upptaget med sitt partiledarval, som stött på förhinder och skapat inbördes frustration. Det saknas en samlande kraft som kan ange intention och riktning, i synnerhet när den tillförordnade partiledaren för Ny Demokrati, Vangelis Meimarakis, valt att träda ifrån posten. Det får även ses som mindre lockande att de övriga oppositionspartierna, främst PASOK och Floden (Potami), ger Tsipras sitt stöd. De åtgärder som parlamentet ska rösta om på lördag är impopulära. Tsipras kan således inte räkna med ett stöd från oppositionen.

Lördagens votering ser med andra ord att bli en slags kulmen på en intensiv vecka för premiärminister Tsipras; en vecka som har innehållit alltifrån hot om utestängning från Schengen till en landsomfattande generalstrejk. Veckan kan, i värsta fall, sluta med att premiärminister Tsipras tvingas avgå, om inte åtminstone 151 ledamöter följer regeringens linje imorgon kväll. Räkna därför med att varje röst kommer att räknas.


Uppdatering 5/12: Sent igår på fredagskvällen kom beskedet att punkten pensionsreformer lyfts ur den kommande voteringen, rapporterar Kathimerini. Det är rimligt att anta att regeringen vidtar denna åtgärd för att undvika ett nederlag. Det betyder att regeringens chanser att klara kvällens votering troligen ökar. Samtidigt betyder det även att regeringen skjuter problemet framför sig.

2 kommentarer:

 1. Kathimerini skriver också i en kommentar att det vi ser nu är inte längre den grekiska statens tillbakagång utan dess kollaps. Det kommer snart visa sig att dom förväntningar vi har på hur den grekiska staten ska hastigt förvandlas till en välordnad välfärdsstat inte kommer att inträffa.
  När oppositionen röstar emot budgeten kan det inte innebära att man är emot att genomföra dom reformer som Tsipras skrivit på, Greklands ekonomi befinner sig varje dag i akut kris, utan bara att man protesterar mot vinnaren Tsipras, som vinner alla omröstningar, vad han än gör, han borde iaf sökt samarbete tidigare, ett politiskt mirakel, förmodligen för sin oskuld omutbar, som det gamla etablissemanget avundas starkt.
  Förresten jag tyckte jag såg dig Charalabous i Chania, kanske jag tog fel. Har du fått något engagemang ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gardeniasommar,

   Det stämmer nog att den grekiska staten närmar sig någon slags bristningsgräns - samtidigt som den genomgår förändringrar. Peronligen vågar jag inte spekulera hur det kommer att gå.

   Hur oppositionen väljer att agera får stå för dem. Det går att förstå deras agerande: Det tredje bailoutpaketet som förhandlades fram är i hög grad Tsipras ansvarig. Därför är det rimligt att han får ta den politiska kostnaden för innehållet i paketet. Så resonerar nog många inom oppositionen.

   Nej, jag har inte varit i Chania. Jag ska dock försöka besöka Kreta någon gång i framtiden.

   Jag hoppas hitta något yrkesmässigt engagemang - är fortfarande tillgänglig för rekrytering!

   Radera