måndag 11 januari 2016

Kyriakos Mitsotakis ny partiordförande för Ny Demokrati - ett strategiskt vägval

Kyriakos Mitsotakis har vunnit gårdagens val till posten som partiledare för Ny Demokrati. Mitsotakis slog ut favorittippade Evangelos Meimarakis. Valet av Mitsotakis kan ses som ett strategiskt vägval som det största oppositionspartiet i Grekland har träffat. Som en följd av valet väntas dynamiken i grekisk politik förändras.


Med 51% av röstsiffrorna mot 49% för Evangelos Meimarakis drog Kathimerini och många andra slutsatsen att Kyriakos Mitsotakis vunnit gårdagens omröstning till posten som partiledare för Ny Demokrati när över 70% av rösterna räknats. Det är en mindre skräll. Meimarakis betraktades som favorit till att bli vald när vakansen blev utlyst i somras. Denne var snubblande nära att vinna mot Tsipras i valet i september. Nu blir det istället Mitsotakis som får ta över rollen som ledare för oppositionen i grekisk politik. Möjligen kan den röra som uppstått i den utdragna processen att rösta fram en ny partiledare som bidragit till att utfallet blivit detta.

Valet av Mitsotakis kan, om man tar ett steg tillbaka, betraktas som ett strategiskt vägval som Ny Demokrati har gjort. Mitsotakis kan bidra till att nå ut till gruppen yngre väljare, som tidigare har ratat Ny Demokrati till förmån för SYRIZA, enligt denna analys av Open Europe. Det finns en grund för denna teori. Mitsotakis står för en mer liberal och reforminriktad falang inom det konservativa Ny Demokrati. Mitsotakis röstade exempelvis för den samkönade partnerskapslagen när voteringen hölls i parlamentet i Grekland.

Valet av Mitsotakis är även strategiskt ur ett annat perspektiv. Han väntas även gå i en mer konfrontativ riktning gentemot den styrande koalitionsregeringen och föra en tydligare oppositionspolitik. Detta kan anas i det första uttalande som Mitsotakis gjorde när valresultatet blivit mer eller mindre klart: 

"The mandate is clear: Creative renewal and expansion so we can provide an alternative governing solution for the country, [...] We have a common purpose: To express all those forces that are opposed to the populism of an incompetent government”

Valet av Mitsotakis kan med andra ord komma att påverka dynamiken i grekisk politik. Liberalt och borgerligt sinnade väljare kan (utöver den redan nämnda gruppen yngre väljare) tänkas börja åter intressera sig för Ny Demokrati. Även politiker kan lockas ansluta sig till Mitsotakis parti: redan har det till exempel spekulerats i att Antigone Lyberaki, en välkänd politiker för Floden, kan tänka sig att gå över till Ny Demokrati. Lyberaki och Mitsotakis är kusiner. Valet av Mitsotakis kan i förlängningen påverka hur oppositionen förhåller sig till den styrande regeringskoalitionen. En ökad konkurrens om de viktiga mittenväljarna kan vänta. En period av konfrontativ retorik, men även anpassning till de andra oppositionspartiernas politik, kan bli följden.

Detta påverkar även premiärminister Tsipras. Denne kan inte räkna med stöd från oppositionen, åtminstone inte från mitten och högerut (om man bortser från koalitionspartnern Oberoende greker). Detta kan skapa ett tryck på regeringen, som befinner sig i ett matematiskt sett känsligt läge: regeringen har en majoritet på enbart tre mandat. Premiärminister Tsipras handlingsutrymme kan med andra ord bli begränsat.

Detta scenario förutsätter dock att Mitsotakis kan axla rollen som partiordförande. Det finns ett antal utmaningar som väntar. Det första är hans efterhamn. Mitsotakis hör till en välkänd politikersläkt. Hans far, Kontantinos Mitsotakis, har varit premiärminister. Hans syster, Dora Bakogianni, har varit utrikesminister och även en konkurrent till posten som partiordförande. Namnet Mitsotakis kan uppfattas som en del av det grekiska politiska etablissemanget. Det kan således uppfattas vara både en fördel och en nackdel. Kan Mitsotakis stå för en förnyelse av partiet och av grekisk politik?


En annan utmaning återfinns Mitsotakis eget parti, Ny Demokrati. Mitsotakis är en liberalt sinnad röst i ett mestadels konservativt parti (partiet sitter t.ex i EPP-gruppen och inte ALDE i det europeiska parlamentet). Det kan finnas både skepsis och motstånd mot den politik som Mitsotakis kan vilja föra. Det är inte säkert att partiet kommer att följa efter den färdriktning denne stakar ut. 

Det finns med andra ord ett antal frågetecken som väntar på ett svar från den nyvalde partiordföranden. Redan nu kan man ana att med valet av den 47-årige Kyriakos Mitsotakis kommer det grekiska politiska landskapet att förändras. 
Återigen.


PS. Denna läsvärda artikel i Financial Times ger en bakgrund till Mitsotakis familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar