onsdag 10 juni 2015

Pensioner - en röd linje i förhandlingarna

En känslig fråga i de pågående förhandlingarna mellan den grekiska regeringen och EU är det grekiska pensionssystemet. Frågan är en röd linje för den grekiska regeringen men kommer förmodligen att behöva hanteras för att lösning ska nås.

Godmorgon, Världen! belyste den aktuella knäckfrågan i ett inslag nyligen. Den faktiska pensionsåldern är lägre än den formella. Detta vållar problem, vilket inslaget i P1 uppmärksammar:Sett i ett europeiskt sammanhang hamnar Grekland i toppskiktet när det gäller pensionsutgifternas andel i förhållande till BNP (se bild nedan). Pensioner utgör en tung utgiftspost för den grekiska staten. Man bör dock komma ihåg att den grekiska ekonomin har krympt med en fjärdedel sedan 2008, vilket har medfört att pensioner som relativ andel av ekonomin har växt.

Att en relativt stor andel av statens utgifter går till pensioner har bidragit till att fokus för reformarbetet har riktats mot detta område. Det har funnits mycket att göra. Bland mycket annat som behövt åtgärdas har varit att få en överblick över antalet pensionärer:
"One area where Greece can clearly do better is by simplifying its pension system. As a Greek pension official described in a speech in November 2013, Greece in 2008 had 133 separately administered public pension funds. Overhauls begun in 2008 — and continued during overhauls imposed by the troika — were supposed to cut this number to below 13. But only recently has the government gotten a true picture of how much it spends on pensions by assigning all pensioners a social security number."
Bilden behöver dock balanseras. Pensionsåldern har höjts och i många fall har pensionerna sänkts. En del reformer har genomförts, men mycket återstår att göra. I denna rapport av OECD från 2013 kan man läsa mer om förändringsarbetet och få en inblick i det grekiska pensionssystemet:
"Over the past three years Greece has substantially reformed its pension system. Actions taken aim to create a closer link between contributions and benefits, improve administrative efficiency, reduce the generosity of pension benefits, extend working lives and link the system to demographic and economic developments."
Pensioner är en känslig fråga. Det är en komplicerad fråga, och den berör många. Därför är det förståeligt att det finns ett motstånd i de pågående förhandlingarna mot att ytterligare förändra pensionerna. Samtidigt kan man även fråga sig: hur kan pensionssystemet förändras så att det blir hållbart?

Lästips:  I Wall Street Journal kan man läsa mer om de grekiska pensionerna.
Även denna artikel från The Guardian är läsvärd.

2 kommentarer:

  1. Varför bryr vi oss så mycket om en kultur som är så väsensskild från våran , med svågerpolitik och obegripliga förmåner , bättre att acceptera och förstå kulturen , men att skänka pengar i ett läge när kulturen håller på att rämna är direkt oansvarigt , som att kasta mynt i en lyckobrunn.
    Om den kulturen håller på att krackelera och rasa ihop , rasar den i alla fall på en säker grund : den ur vilken den västerländska kulturen uppstod :-)

    SvaraRadera