söndag 29 mars 2015

Viktig vecka väntar

På måndag ska den reformlista som den grekiska regeringen lämnat till eurogruppen utvärderas. Om listan godtas, så kan den grekiska regeringen  kvittera ut nödvändiga stödpengar och en hotande statsbankrutt kan undvikas. Om den avvisas, så förvärras krisen för den grekiska regeringen: då ökar risken för ett grekiskt utträde från euron och risken för att regeringen faller ihop stiger. Det är, återigen, en viktig vecka som väntar.

Läget inom regeringskoalitionen är under förändring. Det förekommer allt fler spekulationer om att regeringen kommer att besluta sig för att lämna eurosamarbetet. Inom SYRIZA finns det röster och partifraktioner som driver på för att lämna euron. Tanken är att ett utträde skulle öppna upp för att föra en annan politik än den som förs för närvarande: hittills har SYRIZA inte levt upp till sitt vallöfte om att riva upp åtstramningspolitiken och att avskaffa memorandumet. Kritiken kommer främst från SYRIZA-fraktionen Vänstra Plattformen. Missnöjet jäser i delar av SYRIZA. Det är en utmaning för premiärminister Tsipras att hålla ihop sitt parti och samtidigt hålla väljarna nöjda.

Problemet för Tsipras är dock att han även har ställt ut ett vallöfte att Grekland ska stanna kvar inom eurosamarbetet. För att så ska ske krävs det att landet fortsätter med reformarbetet och följer memorandumet. (Det krävs även att Grekland kommer bättre överens med EU: den grekiska staten är beroende av omvärldens stöd för att undvika en hotande statsbankrutt). Att lämna euron skulle framförallt vara ett svek mot väljarna och underminera förtroendet för regeringen. Stödet för att hålla fast i euron är nämligen starkt. Problemet för Tsipras är att det ställer honom och partiets ledning i ett dilemma: det är svårt att göra både och.

Kanske är det en fingervisning som vi nu kommer att få se om vilken väg som SYRIZA beslutar sig för att följa: i skrivande stund cirkulerar nämligen uppgifter om att SYRIZAs ledning kommer att hålla ett möte under söndag eftermiddag. Därefter kommer regeringen att sammanträda och möjligen för att bestämma sig för en linje.

Det är svårt att sia om vad som kommer att ske den närmaste veckan och månaderna. En prognos som den ansedda ekonomitidskriften The Economist gör är att Grekland kommer att stanna kvar inom euron, men att lösningarna kommer vara kortsiktiga och komma i sista minuten. Även ordföranden för Greklands riksbank, Yannis Stournaras, talar för att Grekland stannar kvar i euron: "Grexit would deliver no benefit but a lot of pain”. Stournaras slutsatser understryks även av denna graf här nedan som Oxford Economics tagit fram. Den visar på konsekvenserna mellan att stanna kvar eller lämna euron: ett utträde skulle kosta.Kanske är det denna insikt som fäller avgörande för vilken linje som regeringen väljer att följa? Den närmaste veckan kommer förmodligen säga mycket om regeringens intentioner. Det är, som sagt, en viktig vecka som väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar